Dag: 2 september 2024

Så gör du bilresan mer hälso- och miljövänlig

Det går inte att sticka under stol med att bilar länge varit en central del av vår moderna livsstil och vår vardag. Dock är miljöpåverkan av bilar en mycket viktig och växande fråga. Finns det sätt att göra bilresan snällare mot både hälsa och miljö?

Att åka eller vistas i ett samhälle med många fordon behöver egentligen inte vara en hälso- eller miljöfara. Allt fler väljer att investera i elbilar som inte släpper ut koldioxid i luften – ett bra sätt att minska miljöpåverkan. Dock är det minst lika viktigt att även se över inomhusluften i bilen och här berättar vi precis hur du går tillväga.

Kontrollera halterna av radon

Bor du i ett område där radon är vanligt eller parkerar du bilen nära berg varje dag? Kanske har du till och med ett eget garage? Då kan det vara en god idé att kontakta radea.se som genomför professionella och kompletta radonmätningar. En radonmätning behöver inte enbart genomföras inomhus, utan är minst lika användbar i bilen som i garaget. Har du radon i garaget kan du vara säker på att även inomhusluften i din bil är påverkad.

Städa bilen regelbundet

En ren bil är trevligare att vistas i och minskar risken för virus och bakterier. Utöver radonmätning och elbil med uppladdningsbart batteri bör du även se till att städa ur din bil med jämna mellanrum. Gör dig av med skräp, dammsug och dammtorka. Använd gärna handsprit för att torka av ratt, växelspak och dörrhandtag.